Julius Kronberg - I Villa Garniers trädgård, 1888

Julius Kronberg, I Villa Garniers trädgard, 1888. Akvarell, 56 x 36 cm, med ram 78 x 60.5 cm.  

Under större delen av sent 1800-tal var Julius Kronberg (1850–1921) en av Sveriges mest respekterade konstnärer, där hans popularitet enligt uppgift skapade långa köer för att se hans utställda verk. Som utexaminerad från den prestigefyllda Kungliga Konstakademin i Stockholm, var han välbekant med andra  kända svenska konstnärer som Georg Pauli, Richard Bergh och Prins Eugen. Konstnären hade ett stort intresse for teologi och utforskade både mytologiska och bibliska teman i sina verk. I en sällsynt kontrast till hans vanliga repertoar skildrar däremot denna slående målning, I Villa Garniers trädgard, ett kärleksfullt  porträtt av hans unga familj som avslöjar denna i stort sett bortglömda konstnärs varmhjärtade natur.  

Kronberg hade bott i Rom i över tio år när han påbörjade I Villa Garniers trädgard 1888. Det året bestämde sig konstnären for att återvända till Stockholm med sin nyblivna hustru Ellen Scholander och deras unga dotter Margherita. Vi kan utgå ifrån att figuren i förgrunden som porträtteras i akvarellen skall föreställa Ellen. Uppe pa terrassens ena horn står barnflickan som bär på parets dotter Margherita. Det är uppenbart genom både Ellens drömmande blick mot havsutsikten så väl som trädgårdens riklig flora att parets liv i Italien präglades av välmående och stillsamhet efter att ha lämnat de stränga vintrarna i Sverige. Dessutom är de två kvinnorna formellt klädda vilket tyder på deras förberedelse inför avfärd, ett intryck som förstärks av Ellens återhållsamma och tveksam kroppsspråk. Målningen kan därför tolkas överlag som ett ömt farväl till ett liv i Italien som snart kommer lämnas.
Verket avbildar en trädgård tillhörande en villa i Bordighera pa den italienska rivieran som ägdes av den berömda arkitekten Charles Garnier. Garnier är kanske mest känd för att han ritade Opera Garnier i  Paris, som blev sedermera en inspirationskälla för konstnärer som Degas och Renoir. Villa Charles Garnier, som fortfarande kan besökas idag, är ett fantastiskt statligt byggnad med utsikt över det magiska Medelhavet. Dock är det konstnärens hustru som står i fokus för denna tavla. Paret hade gift sig bara året innan och Ellen kom att fortsätta ha en mycket meningsfull och stödjande inverkan pa Kronbergs skapande liv. Den reserverade konstnären kom ursprungligen från Karlskrona och hans genombrott hade fört honom in i en  främmande miljö som präglades av den framväxande och rika bourgeoisin. Detta bidrog till att han saknade en känsla av trygghet och tillhörighet där Ellen spelade en viktig roll i att starka hans självförtroende tack vare sin egen borgliga bakgrund. Dessutom arbetade hon med att dokumentera hans verk och stöttade honom med olika administrativa sysslor under hela hans långvariga karriär.
Under sin tid i Italien började Kronberg måla med en ljusare och lättare färgskala som anses allmänt vara hans bästa konstnärsperiod, då I Villa Garniers trädgård skapades. Hans noggranna observation av hur den kraftfulla medelhavssolen skimrar genom hela tavlans komposition är bevis pa Kronbergs stora skicklighet att fånga naturligt ljus. Enligt arkivdokument var detta konstverk det sista av de fyra målningar som han slutförde under 1888. Ett av dessa fyra verk var också Drottningen av Saba, berömd som Kronbergs chef-d’oevre. Detta verk gav honom stor berömmelse efter att denna orientaliska målning ställts ut på  Nationalmuseum i Stockholm samma år.  
Palmbladen som ramar in Ellens figur är ett återkommande motiv i Kronbergs olika verk. Den dekorativa växten har en framträdande plats i förgrunden i denna akvarell, såväl som i Drottningen av Saba, vilket tillför perspektiv och en livlig atmosfär. Den exotiska formen på palmbladet är inte bara typiskt förknippad med ett varmare klimat, utan även med 1800-talets västerländska fascination av orientalismen. Påverkade av det europeiska kolonialstyret kom den franska  konstnären Eugène Delacroix (1798-1863) att bidra starkt till att popularisera denna konströrelse. Kronbergs intresse for ämnet ar därför emblematiskt for hans tid och kultiverades med största sannolikhet under hans studieresor till både Egypten och Tunisien.
I enlighet med de tematiska elementen i konstnärens verk, så har också ramen målade palmblad som har lagts till som en hyllning till Kronbergs uppenbara lockelse for tropiska motiv samt främmande länders förtrollande exotism.  
Proveniens: Charles & Louise Garnier 
Hola