intervju

Hemma hos Sveriges yngste konstdetektiv

Med ett av Sveriges största instagramkonton går konstsveriges senaste tillskott mot strömmen och väljer 1600-tals interiörer före samtidskonst. Möt Pontus Wallberg och hans sambo Annika i hemmet i Gamla Stan.  
29 augusti 2020 - Pontus Silfverstolpe

 

Barnebys fortsätter intervjuserien med människor som verkar inom konst och auktionsbranschen. Den här gången har turen kommit till konsthandlaren Pontus Wallberg.   De senaste decennierna har nästan allt fokus legat på samtida och modern konst. Bara ett fåtal har gått i motsatt riktning och intresserat sig för det äldre måleriet och dess lager av mystik. En av dem är Pontus Wallberg, den svenska konstmarknadens senaste tillskott. I helgen öppnar han en konsthandel med samma namn som hans framgångsrika instagramkonto, Classicartworks.   Följ med när Bbys Magazine hälsar på i bostaden och får höra mer om företaget och Pontus syn på samlande.  Pontus Wallberg tar emot i sin och sambon Annikas lägenhet i ett soldränkt och märkligt nog folktomt Gamla Stan. 

 

Pontus framför delar av referensbiblioteket i rummet med matplats som angränsar till köket

– Vi har totalrenoverat hela lägenheten. När vi köpte den var det en funkislägenhet i ett sextonhundratalshus. Små sovrum låg längs gatan, men eftersom vi tidigare bott runt hörnet vet vi hur det låter när turisterna drar sina rullväskor över kullerstensgatorna, så vi valde att vända på hela lägenheten och flytta sovrum och gästrum mot gården. Vi la kök och vardagsrum mot det sällskapliga sorlet. Det var ett omfattande arbete, inte minst då vi har gjort allt själva, säger de med viss stolthet i rösten. 

 

Annika uppkrupen i sovrummets fönstersmyg som vetter mot den öppna och lummiga gården. 

Är du lika intresserad av äldre måleri, Annika?
 – Jag har inget val! Nej, skämt och sido så dras jag med i det, och när jag ser hur Pontus arbetar med att få fram all information förändras plötsligt målningarna till något annat än de var när de först kom in över tröskeln.   Idag ansvarar Annika för två Fabrique-butiker i Stockholm och sommaren tillbringade de på Gotland där Annika förestod Rute Stenugnsbageri som ägs av Fabrique. Men hon utesluter inte att arbeta med Classicartworks i framtiden.

 

På baksidan ligger en av Gamla Stans största bakgårdar som prunkar av grönska.

 

Dova toner i väggar och textiler ger ett lugnt intryck och passar såväl arkitekturen som de ofta suggestiva konstverken på väggarna. Det märks tydligt att paret har känsla för kvalitet och riktiga material. 

 

Ovanför ett vackert bemålat lådbord med träskiva hänger ett jaktstilleben utfört av en konstnär i Peeter Gysels krets. Prislappen ligger på 12 800 euro.

 

För de flesta är du en doldis, men anonymt har du under fem år byggt upp ett av Sveriges största instagramkonton utan köpta följare och med kommersiella samarbeten. Vad är din framgång?  
– Jag vet inte riktigt men jag förmodar att det är kombination att jag har delat med mig av vad jag själv tyckt om, att jag varit konsekvent och att jag var väldigt tidig med konto på instagram.

 

Classicartworks instagramkonto har idag 272 000 följare från världens alla hörn. Här kommer Pontus lägga upp information om hans tavlor men även bjuda på resan frå hur han hittar föremålen till då de säljs.

 

Hur började ditt intresse för äldre måleri?  

– Jag började med att köpa samtidskonst för femton år sedan men med tiden började jag köpa allt mer 1800-talsmåleri, och därefter 1700-talskonst och nu är jag mest intresserad av 1600-tal. Det finns inte alls samma mystik i 1900-talskonsten. 

 

En liten pärla av Jan van der Vucht (1603-1637), An ideal cathedral interior, säljs av Classicartworks för 11 500 euro. Lägg märke till ljuskronan som hänger lite tillhöger för att skapa ett mer levande perspektiv.

 

Vad är drivkraften i ditt samlande och numera handlande med äldre måleri?
 - Drivkraften och lyckan finns i att upptäcka. Ta en målning som jag hittade på auktion i Sverige nyligen. Det är troligtvis en målning av Adriaen Brouwer. Den är signerad högst upp längs pannåns övre kant med ett A och ett B, och vad ser ut som talet 30 (en datering för 1630), men trots att det stod på baksidan att den var signerad uppe i hörnet så fick jag söka i timmar innan jag hittade den.

 

 

Även om nätet och modern teknik erbjuder oändliga möjligheter är fortfarande de fysiska böckerna helt avgörande för att attribuera äldre måleri.

 

Räcker det som en garanti nog för att våga lita på att den är äkta?  
- Inte nödvändigtvis, men börjar man lägga pusslet så verkar det faktiskt så. Det finns en känd målning av honom, som hänger på Alte Pinakothek i München, som är i stort sett identisk men mindre detaljerad. På den målningen saknar fiolen strängar och dolken i sidan påminner mest om ett svart streck, vilket tyder på att det här förmodligen är den slutgiltiga versionen. Träet i pannån har jag fått daterat till 1598, vilket kan stämma med tanke på att träet behövde torka i många år innan det kunde användas att måla på. Nu ska målningen till Belgien för att auktoriteten på Brouwer förhoppningsvis ska kunna verifieraren den som ett originalverk av honom.

 

Vi har alla hört upprepade gånger i TV:s Antikrundan hur viktigt det är att titta på baksidan av målningarna, något Pontus i allra högsta grad håller med om.

Kan man fortfarande göra fynd? Och framför allt i Sverige?  

– Absolut! Flera av de verk jag har på sajten har jag hittat och köpt i Sverige, så visst är det en bra marknad framför allt för oss som är intresserade.  

Vad är din högsta dröm?  

– Jag drivs av att leta grejer, av skattjakten. Hela tanken med min verksamhet är att leta rätt på, göra grundliga proveniensforskningar, fördjupa mig i konstverken och upphovsmännen och i vissa fall göra i ordning målningarna. När det är gjort vill jag hjälpa folk att bygga samlingar eller komplettera till exempel museisamlingar med fina verk. 

 


I det lilla men välplanerade köket hänger mer blandad kompott av konst.

 

Är det någon särskild målgrupp du vill nå?  
– Jag vill ju hitta de där finsmakarna som verkligen gillar det de köper. Inte de som köper i skrytsyfte, eller som investering. Jag vill att de som köper konst av mig ska gå igång på samma sätt som jag gör när jag ser målningarna.  
Har du alltid varit lika hängiven det du tar dig för?
 – Jag har svårt att göra någonting halvhjärtat. När jag var yngre höll jag på med reptiler. Till slut hade jag tusentals och mina föräldrar höll på att bli galna. Jag gick in för det till 100 procent och lärde mig allt om dem. På helgerna satt jag hemma och packade spindlar och skickade över hela världen i uppfödningssyfte för att rädda vissa arter och gjorde ganska stora affärer på det, samtidigt som mina jämnåriga var ute och festade. Efter det gick jag över till konst.

 

Att det blev Gamla Stan i Stockholm var ett självklart val. Annika berättar hur Pontus absolut ville besöka stadsdelen varje gång de besökte Stockholm medan de bodde i Östersund.

 

Du återkommer ofta till kundmötet. Hur viktigt är det?  
– När jag började sälja bilar i Östersund frågade jag mina kollegor varför de satt så mycket på kontoret istället för att "sälja bilarna i bilen”. De hade aldrig arbetat på det sättet, men jag lät kunderna själva testa produkten och satte mig bredvid, med memorerad prislista över alla tilläggsval. Det slutade med att jag blev Sveriges mest framgångsrika bilförsäljare.    
Du flyttade till Stockholm från Östersund och började arbeta på Åmells Konsthandel. Var det ett svårt beslut?
 – Inte alls. Jag hade bestämt mig för att satsa på konst och både jag och Annika hade en dröm om att bo i Gamla Stan. Så när vi väl bestämde oss och jag fick jobb på Åmells var det ett lätt beslut att ta.

 

Ovanför sängen hänger en stämningsfull interiör av Philippe Mercier (1689-1760) med en prislapp på 38 000 euro. 

 

Ofta har äldre målningar som säljs i konsthandeln genomgått omfattande restaureringar för att återfå så mycket som möjligt av originalskicket. Kommer allt du säljer vara i sådant skick?
 – Det får målningen bestämma. I det här fallet med Philippe Merciers romantiska interiör kommer jag inte att rengöra den mer, jag tycker om tonen och ljuset i målningen som den är nu. Men tittar man i katalogen över konstnärens verk kan man kan få en uppfattning av hur den kan se ut. Där finns en bild på en liknande målning som genomgått en ganska hård restaurering. I samma bok beskrivs ett par målningar som hänger i en gammal engelsk samling sedan 1700-talet. Den ena finns med på bild i boken medan jag är ganska säker på att den andra är den som hänger framför oss. De kom på avvägar när de såldes på två olika auktionshus med några års mellanrum på slutet av 1700-talet.

 

Den romantiska målningen har fått en mer passande ram sedan Pontus köpte den. 

 

Det är ett ovanligt intimt porträtt. Vet man vem det föreställer?  
– Enligt uppgift är det konstnärens hushållerska Hanna som vilar över bordet. Hon är även avporträtterad i den andra målningen jag jämför och hänvisar till på min hemsida. Man får betänka att Philippe Mercier gick från att vara hovmålare vid det engelska hovet till att, på grund av intriger och svartsjukedrama, lämna hovet och istället måla mer vardagliga scener för en helt annan publik.  
Du har en målning av en av Rembrandts främsta elever Nicolaes Maes som är högaktuell just nu. Berätta om målningen?  
– Just nu pågår en utställning på National Gallery i London och innan dess på Mauritshuis i Holland. Tyvärr var jag för sen att höra av mig till dem, för de hade redan börjat med produktionen av utställningskatalogen. De kände till målningen och uttryckte att de väldigt gärna hade velat ha haft den då de tyckte att det var ett ovanligt kraftfullt porträtt. Men vi var på invigningen, det var en fantastisk upplevelse.  

 På ena sidan av soffan hänger ett fantastiskt porträtt av den högaktuelle Nicolaes Maes.

Varför är den så speciell?  
– Kvaliteten i måleriet är fantastisk. Titta bara på handen, och den vackra japanska rocken som var inne på 1600-talet. Nicolaes Maes har varit i skymundan länge, men under sent 1600-tal kunde ingen konkurrera med honom. Han var nummer ett när det kom till porträttmåleri. Det finns till och med målningar av Vermeer som man satt Nicolaes Maes signatur på för att sälja ännu dyrare.

 

Ett fantastiskt porträtt av Nicolaes Maes föreställande en ung holländsk gentelmän i moderiktiga kläder.

Var hittade du den?  
– Jag hittade på Barnebys, men det var före utställningen öppnade på Mauritshuis. Sedan dess har det skrivits löpmeter om både utställningen och konstnären som återigen fått kliva fram i strålkastarljuset och fått den uppmärksamhet han förtjänar.  
Visste auktionshuset vad det var när du köpte den?  
– Ja, den har sålts på Christie´s ett par gånger i modern tid, senast för 15 år, men jag har gjort en väldigt noggrann research om målningen vilken jag presenterar på classicartworks.com

 

Att kartlägga en målnings ursprung och historia är som att lägga ett pussel, menar Pontus Wallberg, grundare av Classicartworks. 

 

Hur viktigt är det att informationen följer med vid ett köp?  

– Otroligt viktigt!  

Många i branschen väljer att inte visa priserna, men du tror på transparens?  

– Jag stör mig mycket på att det ofta saknas en pristransparens i branschen. Ta bara frakten till exempel, det blir ju ofta en väldigt obehaglig överraskning när man väl köpt föremålen. Alla tjänar ju på att man känner till den från början. Handlar man på Classicartworks ingår frakt, och jag tar hand om allt pappersarbete med tullverk m m.

 

Sveriges nyaste konsthandel har fått namnet efter grundaren Pontus Wallbergs instagramkonto Classicartworks.

 

De flesta i vår bransch har ju börjat med en fysisk affär och med tiden utvecklat en onlineverksamhet. Kommer du göra tvärtom, eller stannar du vid ”nätet”?

– Jag vill ha en modern konsthandel med online-närvaro och ställa ut på fysiska mässor, inte minst de större internationella, för att möta folk. Men jag utesluter inte en fysisk butik. Roligast är ju att träffa och skapa en relation medköparen och hjälpa till att hänga upp konsten på väggen.

 

Classicartworks arbetar redan internationellt och har för avsikt att ha hela världen som arbetsfält varför Pontus valt att lista sina föremål som finns till försäljning på Barnebys som är världens största söksajt för konst, design, antikviteter och samlarföremål.